Een kind erkennen en naam kiezen

Als u niet automatisch de wettelijk ouder van een kind bent, kunt u een kind erkennen. U kunt dan ook kiezen welke achternaam het kind krijgt. Dit doet u bij de gemeente.

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap met de moeder van het kind? Dan wordt u automatisch de wettelijke ouder. Anders kunt u het kind erkennen bij de gemeente. U wordt dan alsnog de wettelijke ouder. U kunt een kind al voor de geboorte erkennen.

Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt het kind automatisch de naam van de biologische moeder. Als de vader of duomoeder het kind erkent, kunt u kiezen welke achternaam het kind krijgt. De achternaam die u voor het eerste kind kiest, wordt ook de achternaam van volgende kinderen uit dezelfde relatie.

Als u een kind erkent, betekent dit niet dat u ook het ouderlijk gezag heeft. Zonder ouderlijk gezag mag u niets beslissen voor uw kind.

Zo erkent u een kind:

• Kom voor of na de geboorte van uw kind naar de gemeente. Dit mag elke gemeente in Nederland zijn.
    • Wilt u bij de erkenning van uw eerste kind een achternaam kiezen? Dan moet de moeder ook aanwezig zijn.
    • U neemt mee:
      • een geldig identiteitsbewijs van beide ouders
      • schriftelijke toestemming van de moeder als zij niet aanwezig is.
    • Erkent u uw kind voor de geboorte? Bewaar dan het afschrift dat u krijgt na de erkenning. Dit heeft u nodig bij de geboorteaangifte.

Is uw kind 12 jaar of ouder? Dan moet uw kind ook toestemming geven voor de erkenning. Dit kan door mee te gaan naar de gemeente. Of door schriftelijk toestemming te geven.

U kunt dit in de gemeente De Marne alleen op afspraak doen. U kunt voor het maken van een afspraak het formulier aanvraag gesprek erkenning kind gebruiken, of tijdens kantooruren bellen met (0595) 575500.

Kosten

Erkenning kost niets. Een afschrift of uittreksel uit de burgerlijke stand kost € 13,20 (tarief 2018). U betaalt dit bij de aanvraag.

Bezwaar en Beroep

Bent u het niet eens met de beslissing van de gemeente over de erkenning van uw kind? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.

Vraag en antwoord

Mijn vrouwelijke partner en ik (vrouw) krijgen een kind. Welke achternaam krijgt ons kind?

Dat ligt aan de situatie:

• U bent getrouwd of heeft samen een geregistreerd partnerschap. De zaaddonor is onbekend.

Als u een verklaring van de Stichting Donorgegevens aanlevert, krijgt het kind automatisch de achternaam van de duomoeder. Dit is de vrouwelijke partner of echtgenote van de biologische moeder. Kinderen die hierna worden geboren, krijgen dezelfde achternaam als het eerste kind. U kunt besluiten het kind de achternaam van de biologische moeder (de moeder die gebaard heeft) te geven. Geef dit uiterlijk bij de geboorteaangifte door aan de gemeente.

• U bent niet getrouwd en heeft geen geregistreerd partnerschap of u heeft een bekende zaaddonor gebruikt.

Uw kind krijgt automatisch de naam van de biologische moeder. Als de duomoeder het kind erkent, kunt u ervoor kiezen dat het kind haar achternaam krijgt. De biologische moeder moet hiervoor toestemming geven.

Ik heb een lesbische relatie en mijn partner is zwanger. Moet ik het kind erkennen?

Hoe kan ik mijn kind erkennen en de achternaam wijzigen?

Zo erkent u een kind:

• U neemt mee:
      • een geldig identiteitsbewijs van beide ouders
      • schriftelijke toestemming van de moeder als zij niet aanwezig is.

Kan ik mijn kind al voor de geboorte erkennen?

Zijn er kosten verbonden aan de erkenning van een kind?

Onder welke voorwaarden kan ik een kind erkennen?

• U kunt alleen voor het eerste kind uit de relatie de achternaam kiezen.

De moeder van mijn kind is geen Nederlandse. Kan ons kind wel de Nederlandse nationaliteit krijgen?

Als de biologische moeder geen Nederlandse is en de vader of vrouwelijke partner wel, kan de erkenning gevolgen hebben voor de nationaliteit van het kind:

• Erkent u het kind vóór zijn zevende jaar? Het kind krijgt automatisch de Nederlandse nationaliteit.
    • Erkent u het kind na het zevende jaar? U moet binnen 1 jaar na de erkenning uw biologische ouderschap aantonen. Dit bewijs levert u met een DNA-onderzoek. Dit onderzoek moet u laten doen door een laboratorium dat aan de wettelijke eisen voldoet.
    • Heeft u geen DNA-bewijs? En wilt u dat het kind toch de Nederlandse nationaliteit krijgt? Dan kunt u het kind opgeven voor de optieprocedure. U moet het kind dan minimaal 3 jaar hebben opgevoed.

Ik heb buiten mijn huwelijk een kind verwekt. Kan ik dit kind erkennen?

Ja, dit kan.

• U kunt alleen voor het eerste kind uit de relatie de achternaam kiezen.

Moet ik een kind zelf verwekt hebben om het te kunnen erkennen?

Nee, u hoeft niet de biologische vader te zijn om een kind te erkennen.

Hou wel rekening met het volgende: Heeft de biologische moeder niet de Nederlandse nationaliteit en de vader of meemoeder wel? Dan kan de erkenning gevolgen hebben voor de nationaliteit van het kind:

• Erkent u het kind vóór het 7 is? Het kind krijgt automatisch de Nederlandse nationaliteit.
    • Erkent u het kind als het 7 jaar of ouder is? U moet binnen 1 jaar bewijzen dat u de biologische vader bent. Dit bewijs levert u met een DNA-onderzoek. Heeft u geen DNA-bewijs? En wilt u dat het kind toch de Nederlandse nationaliteit krijgt? Dan kunt u het kind opgeven voor de optieprocedure. U moet het kind dan minimaal 3 jaar hebben opgevoed.

• U kunt alleen voor het eerste kind uit de relatie de achternaam kiezen.

Ik heb een kind gekregen, maar ben niet getrouwd en heb geen geregistreerd partnerschap met de moeder van het kind. Wat moet ik doen?