Gemeentewinkel

U bent hier: Home » producten » erkenning en de nederlandse nationaliteit

Gemeentewinkel

Erkenning en de Nederlandse nationaliteit

De vader kan een kind erkennen als hij niet getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder. Heeft de moeder een vrouwelijke partner? Dan kan deze partner het kind erkennen als zij niet getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder. Dit kan ook als de verwekker van het kind een bekende zaaddonor is. De biologische moeder moet toestemming geven voor de erkenning. Als de biologische moeder geen Nederlandse is en de vader of vrouwelijke partner wel, kan de erkenning gevolgen hebben voor de nationaliteit van het kind:

• Erkent u het kind vóór zijn zevende jaar? Het kind krijgt automatisch de Nederlandse nationaliteit.
  • Erkent u het kind na het zevende jaar? U moet binnen 1 jaar uw biologische ouderschap aantonen. Dit bewijs levert u met een DNA-onderzoek. Heeft u geen DNA-bewijs? En wilt u dat het kind toch de Nederlandse nationaliteit krijgt? Dan kunt u het kind opgeven voor de optieprocedure. U moet het kind dan minimaal 3 jaar hebben opgevoed.

Het DNA-onderzoek moet u laten doen door een laboratorium dat aan de wettelijke eisen voldoet. Let op dat u dit binnen 1 jaar na de erkenning laat doen.

Om een kind te erkennen en het de Nederlandse nationaliteit te geven, heeft u nodig:

• een geldig identiteitsbewijs van beide ouders
  • schriftelijke toestemming van de biologische moeder als het kind jonger is dan 16 jaar
  • schriftelijke toestemming van het kind zelf als het kind 12 jaar of ouder is
  • uitslag van het DNA-onderzoek, als het kind ouder is dan 7 jaar

Kosten

Uw kind erkennen kind kost u niets. Hou wel rekening met kosten voor een afschrift of uittreksel (dit betaalt u bij de aanvraag) en de kosten voor het DNA-onderzoek.

U erkent uw kind bij de gemeente.

U kunt dit in de gemeente De Marne alleen op afspraak doen. U kunt voor het maken van een afspraak het formulier aanvraag gesprek erkenning kind gebruiken, of tijdens kantooruren bellen met (0595) 575500.

22-05-2017

Overige productinformatie

Levensgebeurtenissen

Vraag en antwoord

• Moet ik een kind zelf verwekt hebben om het te kunnen erkennen?

Nee, u hoeft niet de biologische vader te zijn om een kind te erkennen.

Hou wel rekening met het volgende: Heeft de biologische moeder niet de Nederlandse nationaliteit en de vader of meemoeder wel? Dan kan de erkenning gevolgen hebben voor de nationaliteit van het kind:

• Erkent u het kind vóór het 7 is? Het kind krijgt automatisch de Nederlandse nationaliteit.
    • Erkent u het kind als het 7 jaar of ouder is? U moet binnen 1 jaar bewijzen dat u de biologische vader bent. Dit bewijs levert u met een DNA-onderzoek. Heeft u geen DNA-bewijs? En wilt u dat het kind toch de Nederlandse nationaliteit krijgt? Dan kunt u het kind opgeven voor de optieprocedure. U moet het kind dan minimaal 3 jaar hebben opgevoed.

De belangrijkste voorwaarden voor het erkennen van een kind zijn:

• U bent 16 jaar of ouder.
    • U bent geen familie van de moeder.
    • Er zijn niet al 2 ouders.

De belangrijkste voorwaarden voor het kiezen van een naam bij erkenning zijn:

• Beide ouders zijn aanwezig bij de naamkeuze.
    • U kunt alleen voor het eerste kind uit de relatie de achternaam kiezen.
  • Kan ik mijn kind al voor de geboorte erkennen?

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap met de moeder van het kind? Dan wordt u automatisch de wettelijke ouder. Anders kunt u het kind erkennen bij de gemeente. U wordt dan alsnog de wettelijke ouder. U kunt een kind al voor de geboorte erkennen.

Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt het kind automatisch de naam van de biologische moeder. Als de vader of duomoeder het kind erkent, kunt u kiezen welke achternaam het kind krijgt. De achternaam die u voor het eerste kind kiest, wordt ook de achternaam van volgende kinderen uit dezelfde relatie.

Als u een kind erkent, betekent dit niet dat u ook het ouderlijk gezag heeft. Zonder ouderlijk gezag mag u niets beslissen voor uw kind.

• Hoe kan ik mijn kind erkennen en de achternaam wijzigen?

Zo erkent u een kind:

• Kom voor of na de geboorte van uw kind naar de gemeente. Dit mag elke gemeente in Nederland zijn.
    • Wilt u bij de erkenning van uw eerste kind een achternaam kiezen? Dan moet de moeder ook aanwezig zijn.
    • U neemt mee:
      • een geldig identiteitsbewijs van beide ouders
      • schriftelijke toestemming van de moeder als zij niet aanwezig is.
    • Erkent u uw kind voor de geboorte? Bewaar dan het afschrift dat u krijgt na de erkenning. Dit heeft u nodig bij de geboorteaangifte.

Is uw kind 12 jaar of ouder? Dan moet uw kind ook toestemming geven voor de erkenning. Dit kan door mee te gaan naar de gemeente. Of door schriftelijk toestemming te geven.