Uittreksel of afschrift van de burgerlijke stand aanvragen

Een uittreksel of afschrift van de burgerlijke stand is een schriftelijk bewijs van bijvoorbeeld een geboorte of huwelijk. U vraagt dit aan bij de gemeente waar de gebeurtenis plaatsvond.

Gemeenten leggen belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven vast in de burgerlijke stand. Bijvoorbeeld een geboorte, huwelijk of overlijden. U kunt hier een afschrift of uittreksel van aanvragen. Dat is een schriftelijk bewijs van deze gegevens.

U kunt een afschrift of uittreksel aanvragen van een:

• geboorteakte
    • overlijdensakte
    • huwelijksakte
    • echtscheidingsakte
    • akte van partnerschapsregistratie
    • akte van beëindiging partnerschap

Termijn

De gemeente stuurt binnen 3 werkdagen het afschrift naar u op. Woont u in het buitenland? Houd er rekening mee dat de postbezorging langer kan duren.

Heeft u het afschrift eerder nodig? Bezoek dan de gemeente. U krijgt het meteen mee.

Zo vraagt u een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand aan:

• U gaat naar de gemeente waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Wilt u een echtscheidingsakte of akte van beëindiging partnerschap aanvragen? Dan doet u dit bij de gemeente waar u bent getrouwd of waar u het partnerschap heeft gesloten.
    • Log in met uw DigiD bij de gemeente om het uittreksel of afschrift online aan te vragen.
    • U betaalt het uittreksel of afschrift online.

Kosten

Een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand kost € 13,20 (tarief 2018). U betaalt dit bij de aanvraag.

03-01-2018

Vraag en antwoord

Ik ben in het buitenland getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan. Waar kan ik een uittreksel uit de burgerlijke stand aanvragen?

Is uw akte ingeschreven bij de burgerlijke stand van Den Haag? Dan kunt u een uittreksel of afschrift van de akte opvragen bij de gemeente Den Haag. Is uw akte niet in Den Haag ingeschreven? Dan moet u de akte opvragen bij de autoriteiten in het land waar u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap aangegaan bent.

Wat kost een afschrift of uittreksel uit de burgerlijke stand?

Ik heb een uittreksel nodig. Welk uittreksel moet ik aanvragen?

Er zijn 2 soorten uittreksels:

• een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP): hierop staan gegevens zoals uw naam, geboortedatum, geboorteplaats en uw adres. Instanties kunnen hierom vragen, bijvoorbeeld om te bewijzen in welke gemeente u woont.
    • een uittreksel uit de registers van de burgerlijke stand: dit is een bewijs van een belangrijke gebeurtenis in uw leven. Zo kunt u een uittreksel van uw geboorteakte of huwelijksakte aanvragen.

Kan ik een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand voor iemand anders aanvragen?

Ja, u kunt een uittreksel of afschrift voor iemand anders aanvragen, als u:

• toestemming heeft gekregen
    • de echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner bent
    • een erfgenaam bent
    • het kind of de ouder bent
    • de vertegenwoordiger bent

U heeft nodig:

• uw geldige identiteitsbewijs
    • een kopie van het geldige identiteitsbewijs van de andere persoon
    • schriftelijke toestemming van de persoon waar u het afschrift voor aanvraagt

Wanneer heb ik een afschrift of uittreksel uit de burgerlijke stand nodig?

U kunt een afschrift of uittreksel aanvragen van een:

• geboorteakte
    • overlijdensakte
    • huwelijksakte
    • echtscheidingsakte
    • akte van partnerschapsregistratie
    • akte van beëindiging partnerschap

Ik heb een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand nodig voor in het buitenland. Wat moet ik doen?

U kunt een meertalig uittreksel aanvragen voor gebruik in het buitenland. Hierin staan uw gegevens in de volgende talen:

• Frans
    • Duits