Gemeentewinkel

U bent hier: Home » producten » uittreksel uit basisregistratie personen brp opvragen

Gemeentewinkel

Uittreksel uit basisregistratie personen (BRP) opvragen

In de basisregistratie personen (BRP) staan gegevens van alle inwoners van Nederland. U kunt een kopie van uw eigen gegevens opvragen. Dit heet een uittreksel. Hierop staan onder andere uw naam, geboortedatum, geboorteplaats en huidige adres. Instanties kunnen om een uittreksel uit de BRP vragen. U kunt bijvoorbeeld aan een woningstichting laten zien dat u ingeschreven staat bij de gemeente.

Zo vraagt u een uittreksel uit de basisregistratie personen aan:

• Log in met uw DigiD bij uw gemeente.
  • Vul uw gegevens in.
  • U betaalt het uittreksel online bij de aanvraag.
  • U krijgt het uittreksel binnen 7 werkdagen thuisgestuurd.

Kosten

De kosten voor een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP) zijn € 12,90 (tarief 2017).

Informatie Bijgewerkt

09-08-2017

Vraag en antwoord

• Op mijn adres staan personen ingeschreven die er niet wonen, wat kan ik doen?

Bij de gemeente staat iedereen ingeschreven op een adres. Dat kan een woon- of briefadres zijn. Als u twijfelt of adresgegevens wel kloppen, moet de gemeente een administratief onderzoek starten.

Staat iemand op uw adres ingeschreven, terwijl die niet bij u woont? Vraag de gemeente dan om een adresonderzoek. Ook instanties kunnen om een adresonderzoek vragen, als zij adresgegevens uit de basisregistratie personen gebruiken.

• Mag ik voor iemand anders een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP) aanvragen?

Ja, u mag voor iemand anders een uittreksel aanvragen en ophalen.

Zo vraagt u een uittreksel uit de basisregistratie personen aan voor een ander:

• Maak een afspraak bij de gemeente waarin u ingeschreven staat.
    • Kom persoonlijk naar uw afspraak.
    • U neemt mee:
      • schriftelijke toestemming van de ander
      • een kopie van een geldig identiteitsbewijs van de ander
      • uw geldige identiteitsbewijs

Vraagt u het uittreksel aan voor uw kind jonger dan 16 jaar? Dan heeft u geen schriftelijke toestemming nodig.

• Ik heb een uittreksel nodig. Welk uittreksel moet ik aanvragen?

Er zijn 2 soorten uittreksels:

• een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP): hierop staan gegevens zoals uw naam, geboortedatum, geboorteplaats en uw adres. Instanties kunnen hierom vragen, bijvoorbeeld om te bewijzen in welke gemeente u woont.
    • een uittreksel uit de registers van de burgerlijke stand: dit is een bewijs van een belangrijke gebeurtenis in uw leven. Zo kunt u een uittreksel van uw geboorteakte of huwelijksakte aanvragen.
  • Waar vraag ik een adresonderzoek aan?

U vraagt een adresonderzoek aan bij de gemeente.

• Hoe vraag ik een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP) aan?

Zo vraagt u een uittreksel uit de basisregistratie personen aan:

• Log in met uw DigiD bij uw gemeente.
    • Vul uw gegevens in.
    • U betaalt het uittreksel online bij de aanvraag.
    • U krijgt het uittreksel binnen 7 werkdagen thuisgestuurd.
  • Ik wil een adresonderzoek aanvragen, wat heb ik hiervoor nodig?

Om een adresonderzoek te starten, heeft u nodig:

• uw geldige identiteitsbewijs
    • bewijs dat u eigenaar of huurder bent van de woning
    • eventueel de gegevens van de betrokken persoon of personen
  • Moet ik ingeschreven staan bij de gemeente waar ik woon?

• Kan ik mijn gegevens in de basisregistratie personen (BRP) laten wijzigen of verwijderen?

In de basisregistratie personen (BRP) staan uw persoonsgegevens, zoals uw huidige adres, burgerlijke staat, geslacht en nationaliteit. Sommige gegevens worden automatisch aangepast. Bijvoorbeeld als u trouwt in Nederland. Andere gegevens geeft u zelf door, zoals een verhuizing.

Kloppen uw gegevens in de BRP niet (meer)? Geef de wijziging meteen door aan de gemeente. De gemeente past uw gegevens dan aan.

Bent u geadopteerd? Of heeft u uw geslacht laten veranderen? Dan kan de gemeente op uw verzoek gegevens uit de BRP wijzigen of verwijderen. Het gaat om gegevens van vóór adoptie of geslachtswijziging.

Na adoptie kan de gemeente gegevens wijzigen of verwijderen over:

• uw naam
    • één of beide ouders
    • de bij adoptie verloren nationaliteit
    • adresgegevens van voor de adoptie
    • gegevens over immigratie en emigratie van voor de adoptie

Na geslachtswijziging kan de gemeente gegevens wijzigen of verwijderen over:

• uw naam
    • uw geslacht
    • het gebruik van de achternaam van uw (ex-)echtgenoot of (ex-)geregistreerd partner